Zero Waste

Impact Design 

Er was eens een tijd waar je geen idee had waar je producten gemaakt van werden. Er was eens een tijd waar je geen idee had waar je producten vandaan kwamen. Er was eens een tijd waarbij je geen idee had wat je met je meubilair aanmoest als je er klaar mee was. Er was eens een tijd waar je als klant totaal geen invloed had op het ontwerp van het meubilair. Er was eens een tijd waar je geen idee had wie je meubilair had gemaakt. Er was eens een tijd waar je als consument kwaad deed aan het milieu. Er was eens een tijd waar je meubilair gewoon iets was om op te zitten.

It's not Marketing, it's Just What We Do.

Het begon ooit toen één van de founders een bank wou kopen voor zijn studentenkamer. Na veel research bleek er geen enkele optie te zijn om een verantwoordelijke bank te kopen of een bank te kopen waarbij de opties iets meer waren dan alleen het kleurtje van de hoes. Ook al betaal je veel voor een bank, betekent het nog niet dat hij op een verantwoordelijke manier is gemaakt. Je hebt als klant niet eens de optie om goed te doen. De oprichter voelde geen enkel vertrouwen richting de industrie en al helemaal niet richting de partijen die claimen iets van transparant te zijn. Hier besloot de toenmalige student iets aan te doen en een tegenhanger op te richten, Luwies zou het heten. Luwies voelde zich zo vrij om alvast een voorsprong te nemen op de rest en het even compleet anders te doen.

From Waste to Products

Normaliter wordt plastic in Nederland verzameld en verbrand. Een klein deel van onze afvalstroom wordt verwerkt tot regranulaat. Wij bij Luwies dachten: waarom niet als ons meubilair van plastic afval maken in plaats van hout, hoeven we nooit meer bomen te kappen en kunnen we iets nuttigs doen met ons afval. Zo gedroomd, zo gedaan. Twintig prototypes later en we hadden onze eerste fauteuil gemaakt van plastic afval. Het is fantastisch want aan het einde van zijn levensloop is hij weer compleet om te smelten tot een nieuw product. De uitdaging zit hem erin dat je het plastic materiaal puur weer terug kan vervaardigen. Vanaf nu kan iedereen wat terug doen voor het milieu en ook gelijk een fantastisch product krijgen, twee vliegen in één klap. Hiermee hopen wij ontwerpers over de hele wereld te inspireren om ook afvalmateriaal te gaan verwerken in hun producten. 

From Waste to Products, from Products to Products

Een product maken van afval alleen vonden wij niet genoeg. Hij zou anders toch uiteindelijk weer bij het oud vuil belanden en dan zou het voor niks zijn. En hoe zit het dan met de werkomstandigheden? Wij wilden de lat nog wat hoger leggen. Een Luwies product mag nooit afval worden, als er een element van ons op straat staat, zijn wij gefaald. Om deze reden bieden wij de klant altijd een afkoopsom aan, noem het maar statiegeld voor het gemak, 10% van de oorspronkelijke aanschafsprijs. Wij nemen het meubilair weer in beslag, knappen het op en verkopen het weer door, refubished is zo'n term. Alle kapotte materialen recyclen we weer in nieuwe materialen die wij weer kunnen gebruiken bij nieuwe ontwerpen. Het bedrag dat wij weer verschuldigd zijn aan u, motiveerd ons om slimmer te ontwerpen en er het maximale uit te halen. Nee, afval maken zit er bij ons niet bij. Wij garanderen zero waste. Met de verkoop van onze producten nemen wij meer plastic afval op. De Luwies- grondstofketen zal alleen maar groeien, en groeien en er zal steeds meer afval in worden opgenomen. Een oneindige stroom van afvalmaterialen die circuleren in ons kikkerlandje. Een toekomst zonder afval.

Oneindige Materialen

Maar meubilair kan niet alleen worden gemaakt van plastic afval. Daar heb je ook andere materialen voor nodig. Stoffering en wat rubberschuim, je moet toch comfortabel kunnen zitten. Een Luwiesstuk bevat nu al 90% afval, hoe zit het dan met de andere materialen? Er wordt alleen gebruik gemaakt van pure materialen die geselecteerd worden op het feit of deze compleet recycle-ready zijn. Probleem met het textiel is dat als eenmaal grondstoffen gemengd zijn het bijna onmogelijk is om deze meerdere keren te recyclen. Vandaar moeten ze puur van aard blijven en zo blijven. Luwies gebruikt daarom enkel en alleen pure 100% polyesters voor hun stoffering. Het schuim wordt gemaakt van een combinatie van polyether restafval en polypress, gerecyceld polyether. Alles is zo bevestigd dat het later weer los gemaakt kan worden. Alle verschillende materialen zijn weer puur en onbeschadigd te vervaardigen van het product. 

Textielregio Twente

Luwies wil ook bijdragen aan de textielregio Twente en diens problemen. Er gebeurt hier veel op het gebied van sociale ondernemingen in de textielindustrie en wij willen hier graag aan bijdragen. We willen zo veel mogelijk arbeidsplaatsen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio. Samen met onze partners kunnen wij hopelijk een kickstart geven aan de herrijzing van de textielindustrie van Twente. Jaarlijks kunnen wij een aantal arbeidsplaatsen realiseren bij onze partner voor statushouders en wajongers. De hele stoffering zal gedaan worden in Enschede. Overigens vindt de gehele productie van Luwies plaats in Nederland. 

100% Circulair

Ons interieur zal vanaf nu oneindig zijn. Alle onderdelen zijn makkelijk te vervangen en te personaliseren. Luwies kan zich aanpassen aan alle veranderende wensen, trends en levensfasen. Luwies maakt het nu mogelijk om gedurfdere ontwerpen aan te schaffen, sneller trends te volgen en iedereen een unieke bank te bieden. Alle restmaterialen blijven binnen de Luwies-keten en worden allemaal verwerkt in nieuwe Luwies’ meubelstukken. Met een aankoop van één Luwies’ bankstel recycled u al 30 kilo aan Nederlands huishoudelijk- en industrieel afval. Wij bouwen onze meubelen niet voor één trend, maar voor één hele generatie. 

De Vloeibare Leef- en Werkruimte

Het toekomstige leven zal van ons vragen om flexibeler te zijn, het individu zal centraal staan en onze manier van werken zal veranderen. Luwies wil het concept van interieur vooruit brengen en de nieuwe standaard leggen voor toekomstige generaties. Luwies meubelstukken zullen bestaan uit modulaire elementen in het kwadraat, een palet waar oneindig veel opstellingen mee gemaakt kunnen worden. De elementen zijn compleet te personaliseren, van de print op de stof tot het ontwerp van de pootjes. Voor iedereen een unieke bank die uw persoonlijkheid kan weerspiegelen. Met deze elementen zijn alle mogelijke opstellingen mogelijk en kunnen die altijd aangepast worden. Uw interieur zal altijd in beweging blijven en alle onderdelen zijn altijd te vervangen. Klaar met de stof? Dan vervangt u hem. Hogere armleuning? Dan bestelt u een nieuwe. Één bank voor de rest van uw leven, hij groeit, kleurt en beweegt met u mee.

Luwies, het nieuwe alternatief. Deel ons verhaal en inspireer een ieder. 

Maak een afspraak >